Soorten kinesiologische therapeuten

Alle leden van de BvK voldoen aan strenge kwaliteitseisen. De BvK heeft een kwaliteitskeurmerk 'Erkend Kinesioloog®'.
Sinds de ALV van november 2016 is dit kwaliteitskeurmerk gekoppeld aan 500 opleidingsuren in kinesiologische vakken, volgens de aanvullende beroepscompetenties.

De vraag of consulten van therapeuten worden vergoed, is afhankelijk van de eisen van de zorgverzekeraars. De BvK heeft er voor gekozen om dat niet leidend te laten zijn en hanteert een eigen standaard voor wat betreft het niveau van de kinesiologen. Deze standaard is gebaseerd op wat elders in Europa gebruikelijk is.

De BvK brengt wel de competenties van leden in kaart, opdat leden die daar aanspraak op kunnen maken ook daadwerkelijk worden vergoed door verzekeraars. Relevant daarbij is:

-          een opleiding MBK of PSBK op HBO-niveau (CPION of SNRO geaccrediteerd), plus;

-          een opleiding op het relevante vakgebied op HBO-niveau.

Dit betekent concreet dat afgestudeerden van door de CPION of SNRO erkende opleidingen hun consulten vergoed kunnen krijgen door verzekeraars, los van hun door de BvK erkende niveau als kinesioloog.
Hier vindt u de lijst met CAM-therapeutisch Erkend Kinesiologen (CE) die m.i.v. 01-01-2017 met de zorgverzekeraars samenwerken.

Voldoet een kinesioloog nog niet aan de 500 opleidingsuren kinesiologie, maar heeft hij wel voldoende therapeutische competenties, dan werkt hij op:

  • aspirantniveau (200 opleidingsuren kinesiologie) of
  • practitionerniveau (300 opleidingsuren kinesiologie)